گردش در بازار بزرگ استانبول فرصتی مناسب برای خریدهای متنوع است. اما در قدیم بازار فقط برای خرید نبود، چرا که این بازار سرپوشیده از قدیم قصههای تاریخی زیادی در دل خودش دارد و بارها شاهد شورشها و اعتصابهایی علیه پادشاهان عثمانی بوده است. همین هم عاملی بود تا برخی پادشاهان بهصورت پنهانی به بازار بروند تا بدانند در شهر چه خبر است. البته یکی از پادشاهان هم بارها دورهمی قهوهخانهها و نوشیدن قهوه در بازار را ممنوع اعلام کرد؛ چون نگران بود که بازاریان با همدستی هم شورش کنند.
این بازار جنجالی و بزرگ که در استانبول به «بازار کاپالی چارشی» و «گرند بازار استانبول» نیز مشهور است، 61 خیابان را دربرگرفته و 3000 مغازه و حجره در آن جای دارد. خوب است بدانید که بازار 22 درب ورودی دارد که یکی از آنها بهعنوان درب اصلی شناخته میشود. در این بازار کالاهایی نظیر پوشاک، ظروف، کیف و کفش، صنایعدستی و... به فروش میرسد، همین عامل به همراه وسیع بودن بازار دست به دست هم دادند تا هر کالایی راستهی مخصوص خود را داشته باشد که مشتریان سرگردان نشوند، پس برای خرید هر کالایی کافی است با یک پرس و جو ساده راستهی مدنظرتان را پیدا کنید. در این گشت و گذار شاهد نمای دیوارهای بازار استانبول خواهید بود که نقاشیهای زیبا و رنگارنگی دارد که چشمها را نوازش میدهد. به همین دلیل در مجموع میتوانیم بگوییم حال و هوای سنتی که بازار استانبول دارد، برای ما ایرانیان تداعیگر بازار بزرگ تهران است.
شاید برای شما هم سؤال باشد که چرا بازار استانبول به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری استانبول به شمار میرود! پس باید برایتان جالب باشد که بدانید طی آمارهای به دستآمده در سال 2014، بیش از 91 میلیون نفر در طول سال به این بازار رفتهاند و از آن بازدید کردهاند. به همین دلیل هم بازار بزرگ استانبول در سال 2014 به عنوان پربازدیدترین جاذبه گردشگری در جهان شناخته شد. هنوز هم روزانه بین 30 تا 400 هزار نفر به این بازار میروند و تقریبا 26 هزار نفر هم در آنجا مشغول به کار هستند. پیشنهاد میکنیم شما هم اگر به استانبول رفتید، بازدید از این بازار را از دست ندهید و به یکی از بزرگترین جاذبههای گردشگری استانبول سری بزنید.
همانطور که گفتیم، بازار بزرگ استانبول یک بازار قدیمی و سنتی است که داستانهای بسیاری دارد و همین عاملی است تا با تاریخچهی آن بیشتر آشنا شویم. شاید بدانید که در زمانهای قدیم، قسطنطنیه و استانبول بهعنوان پلی بین آسیا و اروپا و البته شهری در مسیر جاده ابریشم بود که همیشه موردتوجه بازرگانان قرار میگرفت. این تجار که از هند و چین به ایران میرسیدند، بعد گذر از قسطنطنیه قصد سفر به اروپا را داشتند و در مسیر حرکت خود کالاهای خریداری شده از هند و چین را در اروپا به فروش میرساندند. همین عاملی شد تا در زمان بیزانس شهری مانند قسطنطنیه مراکز تجاری مخصوصی داشته باشد. یکی از این مراکز تجاری هم همین بازار بزرگ است که از زمان سلطان محمد دوم شروع به فعالیت کرد. سلطان محمد در قرن 15 فعالیت بازار را برای خریدوفروش انواع منسوجات و پارچههای ابریشمی آغاز کرد و بهمرور با اضافهشدن تجار دیگر و ساخت حجرههای مختلف، بازار استانبول گسترش یافت و به شکل امروزی درآمد. بد نیست بدانید یکی از دلایل رونقگرفتن بازار در زمان عثمانیها این بود که در قرن 17 امپراطوری عثمانی 3 قاره را در دست گرفت و با این قدرت چشمگیر راههای ارتباطی بین قاره اروپا و آسیا و بازار بزرگ را تحت کنترل خود درآورد. همین هم عاملی شد تا جریان اقتصاد پر قدرتی که در بازار به وجود آمد آن را به یکی از قطبهای اصلی تجارت مدیترانه تبدیل کند.
هنر معماری در زمان عثمانیها بهخوبی در استانبول جلوهگر شده بود و بازار استانبول را هم در بر گرفت. این بازار در ابتدا از دو ساختمان نزدیک به هم ساخته شد که بازار طولانی و بازار صندل نام دارند. طول بازار طولانی برابر با ۴۳.۳۰ متر و عرض آن برابر با ۲۹.۵ متر است و بازار صندل طول ۴۲.۲۰ متری و عرض ۴۰.۲۰ متری دارد. البته بازار صندل در سال ۱۹۱۴ کاملا تخریب شد. باگذشت زمان، مغازههای گوناگون فاصلهی این دو ساختمان را پر کردند و خیابانها مسقف شدند. در بازار بزرگ استانبول تمامی دالانها بهصورت قوسی ساخته شده و دیوارها عموما سنگی و آجری هستند که با گچبریهای زیبا مزین شدهاند. در دیوارهای آن هم میتوانید طرحها و نقاشیهای زیبایی را مشاهده کنید. البته در نظر داشته باشید که بازار وقایع بسیاری را از سر گذرانده است و زلزلهها و آتشسوزیها آسیب زیادی به آن زدهاند و پس از آن اتفاقها بازسازی در آنجا صورتگرفته است. آخرین بازسازی بعد از زلزله سال 1987 بود که از آن زمان تا حالا، ساختار بازار استانبول دیگر تغییری نکرده است. این بازار بزرگ و سنتی در حال حاضر با مساحتی حدود 45 هزار مترمربع، دارای ورودیهای مختلفی است که میتوانید از آنها استفاده کنید.
شاید برای شما سوال باشد که چرا با وجود اماکن مدرن و مراکز تجاری باید از بازار بزرگ استانبول دیدن کنید. به این دلیل که این بازار علاوه بر آنکه یکی از جاذبههای گردشگری استانبول به شمار میرود، محصولات متنوع با قیمتهای مناسبی دارد که نیازهای شما را برطرف میکند. ضمن آنکه در بازار استانبول دست شما برای چانهزنی کاملا باز است، پس با خیال راحت با فروشنده در مورد قیمت به توافق برسید و از خرید خود لذت ببرید. در بازار استانبول هر محصولی که بخواهید اعم از کیف و کفش، لباس، اکسسوری و... را میتوانید پیدا کنید. حالا در ادامه بیاید با هم در مورد برخی از محصولات کمتر شناخته شده بازار بیشتر بدانیم.
محصولات چرمی طرفداران زیادی دارند و به همین دلیل است که میتوانید آنها را بهوفور در بازار استانبول بیابید، کیف و کفشهای چرمی متنوعی از پوست گوسفند و گاو و پالتوهای خزدار که بسیار باکیفیت هستند.
بحث قدمت و سنت که به میان میآید افراد زیادی ناخودآگاه در ذهن خود به یاد فرشهای زیبا و با ارزشی میافتند که انسان از دیدن آنها لذت میبرد. اگر گشتی در بازار بزرگ استانبول بزنید کلکسیونی از باارزشترین فرشهای سنتی و مدرن را میبینید. در این بخش شاهد فرشهای سنتی و دستبافت و همچنین فرشهای مدرن با اشکال هندسی خاص خواهید بود.
بازار فقط برای خریدهای روزمره و مصرفی نیست و در این بازار شما میتوانید عتیقههایی را بیابید که کمتر جایی آنها را دیدهاید. عتیقههایی که شامل قالیها، انواع نقشه، نقاشیها، اشیای سرامیکی و نقره میشود. اگر اهل جمعکردن کلکسیون برای خود هستید بد نیست به این بخش سری بزنید.
بازار بزرگ استانبول در منطقه فاتح و نزدیک به جاذبههای گردشگری استانبول قرار دارد و شما در هر کجا که باشید میتوانید با استفاده از اوبر (تاکسی اینترنتی) خود را به بازار برسانید. علاوه بر این میتوانید از وسایل حملونقل عمومی هم استفاده کنید. درصورتیکه قصد استفاده از مترو را دارید خودتان را به ایستگاه میدان تکسیم برسانید و از آنجا سوار خط F1 شوید پس از آن در ایستگاه کاباتاش سوار تراموا خط T1 شده و در ایستگاه بایزید پیاده شوید که نزدیکترین ایستگاه به بازار است. نکتهی مهمی که باید در مورد رفتن به بازار بدانید این است که آنجا بسیار وسیع است و دربهای زیادی دارد، پس حتما هنگام ورود برای خود نشانهای در نظر بگیرید تا بتوانید همان درب را هنگام خروج هم پیدا کنید.
همانطور که گفتیم بازار بزرگ استانبول یکی از پربازدیدترین بازارهای دنیا به شمار میآید و سالانه افراد بسیاری به آنجا میروند. پس نگران امکانات رفاهی بازار نباشید؛ چون برای راحتی گردشگران تدابیر خوبی اندیشیدهاند. برخی از این امکانات عبارتاند از: چندین نمازخانه و مسجد، آبخوری، مرکز اطلاعات گردشگری، ایستگاه پلیس، داروخانه، دفتر پست، شعبات بانکهای ترکیه، سرویس بهداشتی و... . علاوه بر همهی این امکانات خوب، بازار بزرگ استانبول، رستورانهای با کیفتی دارد که میتوانید در آنجا غذا میل کرده و کمی استراحت کنید. در اینجا برخی از رستورانهای خوب را به شما معرفی میکنیم تا از آنها استفاده کنید:
رستوران Roof Mezze 360
رستوران Lotiz Lounge & Hookah
کافه Ehli Keyf Cafe
رستوران Byzantion Bistro Restaurant
کافه Durbun Cafe
رستوران غذای دریایی Adella Seafood Restaurant
همانطور که میدانید استانبول جاذبههای زیادی دارد که هر کدام داستانی منحصربهفرد و جذاب را روایت میکنند. بازار بزرگ استانبول هم یک میراث زنده و فعال از زمان عثمانی است که در صورت سفر به استانبول نباید بههیچوجه آن را از دست بدهید. در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی به شما بدهیم که در بازدید خود از یکی از جاذبههای گردشگری استانبول نهایت استفاده را ببرید. اگر به دنبال یک تجربه فراموشنشدنی هستید، استفاده از تورهای مسافرتی داخلی و خارجی میتواند بهترین گزینه برای شما باشد. تور استانبول نیز یکی از محبوبترین تورهاست که شما را با جاذبههای بینظیر این شهر آشنا میکند و سفری بهیادماندنی برایتان رقم میزند.